Hoi, ik ben Noor en ik ben 12 jaar oud. Ik wil je iets vertellen over migraine. Mijn moeder heeft het, net als ik.
Bij mij begon het toen ik 6 jaar was. We waren op vakantie in Frankrijk. Na een dagje aan het strand kreeg ik hoofdpijn. Het zat links in mijn hoofd en het was een stekende hoofdpijn. Het kwam steeds terug. Voordat het begon, had ik steeds veel buikpijn en was ik misselijk. Mijn moeder dacht dat het migraine kon zijn. Daarom zijn we eerder terug naar huis gegaan. Toen zijn we naar de dokter geweest. De dokter heeft met onderzocht en zei dat ik inderdaad migraine heb.
Ik vroeg de dokter wat de oorzaak van migraine is. Die vertelde dat het een hersenziekte is. Er ontstaat bij migraine als het ware kortsluiting in de hersenen. Dat ontregelt een deel van je hersenen. Dat deel is je hersenstam. Je kunt kortsluiting krijgen door heel sterke prikkels. Ook minder sterke prikkels kunnen dit veroorzaken. Dan is er (een tijdje) een lagere prikkeldrempel in de hersenen. Dat betekent dat een prikkel sneller kortsluiting kan geven. Dit is bijvoorbeeld als je heel erg moe bent of bij meisjes als ze ongesteld zijn. Door een lagere prikkeldrempel krijg je niet altijd migraine, maar het maakt de kans erop wel groter.
Ik heb er vaak last van. Dan lijkt het alsof iemand de hele tijd met een hamer op mijn hoofd slaat. Zo’n pijn doet het! Ik moet dan meteen met alles stoppen, want anders doet het alleen nog meer pijn. Ik ga op mijn bed liggen in het donker, want mijn ogen kunnen dan niet tegen licht.
Door de migraine kan ik niet altijd naar school. Met vriendinnen kan ik maar weinig afspreken. Daar baal ik wel eens van! Als de migraine weer weg is, merk je niks meer aan me. Ik doe weer mee met alles. Dat begrepen mijn klasgenoten niet goed. Daarom heb ik mijn verhaal verteld bij een spreekbeurt. Vanaf toen snapten ze het beter. Dat vond ik fijn. Ik hoop dat jij nu ook wat beter begrijpt wat het voor mij betekent om migraine te hebben.
Kenmerken
Kinderen met migraine:
- hebben vaak bonkende hoofdpijn.
- hebben meestal hoofdpijn aan één kant van hun hoofd.
- hebben vaak veel buikpijn en diarree.
- zijn soms misselijk en duizelig.
- hebben soms een aura. Dan zien ze bijvoorbeeld lichtflitsen of sterretjes. Of ze hebben minder kracht in hun armen of benen. Daarna begint vaak de migraineaanval.
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 10 kinderen heeft migraine. Meisjes hebben vaker migraine dan jongens.
Wat kunnen ze er aan doen?
Het is belangrijk om prikkels te voorkomen die ervoor kunnen zorgen dat migraine ontstaat. Gezond eten, genoeg slapen en bewegen zijn belangrijk. Er zijn ook steeds betere medicijnen tegen migraine.
Is het erfelijk?
Ja. Erfelijk betekent dat je het van je ouders gekregen hebt. Maar bij migraine speelt nog iets anders mee. De aanleg kan je van je ouders gekregen hebben. Maar of je het echt krijgt, hangt ook af van andere zaken. Het is net als met aanleg voor sport. Het kan zijn dat je sporttalent van één van je ouders hebt geërfd. Maar dat wil niet zeggen dat je echt goed bent in sport. Want dat word je pas als je ook nog veel oefent.
Andere kinderen met migraine
Justin
Justin is 11 jaar en heeft last van migraine.
Hij vertelt over migraine en geeft tips.
Lees het verhaal van Justin.
Persoonlijke verhalen
Heb jij ook migraine?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl.
Leesboeken
Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.
Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.
Links voor kinderen
Lees in dit magazine alles over migraine, clusterhoofdpijn en chronisch dagelijkse hoofdpijn.
Filmpje over migraine
Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.
Ja dokter nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.
Op koers
Het Op Koers programma bestaat uit cursussen voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar die een chronische ziekte hebben of die behandeld zijn voor kanker. In de cursus leer je samen beter omgaan met vervelende en lastige gevolgen van je ziekte.
Links voor broertjes en zusjes
Lees in dit magazine alles over migraine, clusterhoofdpijn en chronisch dagelijkse hoofdpijn.
Op koers
De Op Koers cursus voor brussen is een groepscursus voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, die een broer of zus hebben met een chronische ziekte of kanker. In de cursus leer je beter omgaan met moeilijke situaties die je meemaakt door de zieke van je broer of zus. En je leert er oplossingen voor te vinden.
Links voor ouders
Website Nederlandse Hoofdpijn Vereniging
Het Migrainefonds wil migraine de wereld uit te helpen. Daar is veel onderzoek voor nodig. Ook wil het fonds de impact van migraine duidelijk maken en zetten zij zich in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met migraine, waaronder jongeren.
Algemene informatie van het Erfocentrum
Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.