Justin

Hallo ik ben Justin en ik ben 11 jaar ik heb last van migraine. Ik ga jullie vertellen hoe migraine is. En ik geef ook tips. 

Migraine is een soort hele erge hoofdpijn maar met misselijkheid, je kunt echt helemaal niks meer. Je kunt ook niet tegen licht en geluid. 

 

Ik voel het meestal aankomen

Vaak voel je het wel aankomen en dan is het verstandig om gelijk medicijnen in te nemen en om in het donker te gaan liggen, zo snel mogelijk. Als je op school bent dus wel zeggen tegen de meester of de juf en dan de medicijnen innemen die op school liggen. Dat ligt op school, omdat er anders te lange tijd tussen zit en het niet meer helpt. School moet dan ook iemand bellen die je kan komen ophalen zodat je kan rusten maar meestal is het enige dat echt helpt is om in bed te gaan liggen en de kamer zo donker mogelijk en zo stil mogelijk te maken. Slapen helpt vaak het beste. Het beste is dat je dan zo rustig mogelijk blijft tot je opgehaald word. In elk geval niet meer werken en zeker niet blijven kijken naar een digibord. 

Ondanks mijn migraine heb ik veel hobbies. Ik speel graag buiten met vrienden, gamen, fietsen, spelen op de spelcomputer (wii) en zingen. Meestal kan ik wel bij vriendjes spelen. Soms moet ik wel eerder weg of heb ik erna toch hoofdpijn. Meestal gaat het wel goed gelukkig. 

Wanneer ik er last van heb

Gelukkig heb ik niet elke dag last van. Maar bij drukke of spannende tijden krijg ik er sneller last van. Ook bij spannende toetsen krijg ik ook snel hoofdpijn. Met alle versieringen en lampjes van kerstmis krijg ik ook snel hoofdpijn. De tijd van sinterklaas en kerst maar ook uitstapjes en schoolreisjes zijn soms te spannend maar leuk. Dan krijg ik soms van de spanning ook weer hoofdpijn.

Soms heb ik wel in hele spannende tijden 2 of 3 dagen last van een aanval. En soms meerdere keren in korte tijd. 

Ook van geurtjes, geurkaarsen, parfums, sterke wasmiddelen etc. krijg ik hoofdpijn. 

Dan kan ik wel minder doen omdat als ik een aanval van migraine krijg ik veel rust nodig heb. En vooral in het donker in rust omdat dit het beste helpt. Dat is best balen en niet leuk, want dan kan ik niet spelen of leuke dingen doen. Ook de dag erna kan ik niet te lang achter een scherm zitten.

Enkele tips van Justin

 Tip 1. Nadat je migraine had is niet handig om dan meteen weer achter je computer te gaan of teveel tv te kijken.

Tip 2. Als je migraine hebt is het handig om te gaan slapen.

Tip 3. Ga niet te lang wachten tot het erger wordt.

Tip 4. Neem niet te veel paracetamol. Slapen is beter.

Tip 5. Als je beter bent dan moet je niet meteen naar school. Het is goed om dan een rustdag te houden.

Tip 6.  Soms zijn er dingen waardoor je migraine krijgt. Probeer die dan als het kan te vermijden.