Ziekte van Graves

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
Vincent (10 jaar)
'Toen zagen ze dat er wat mis was met dat schildklierhormoon'

Ik ben Vincent en ik heb de ziekte van Graves. Dat komt, omdat een klier het niet helemaal goed doet. Die klier heet ‘schildklier’ en zit in mijn hals. De schildklier maakt schildklierhormoon. Dat is nodig bij heel veel dingen in je lichaam. Bijvoorbeeld dat je het niet te warm of te koud krijgt. Bij mij werkte die schildklier veel te hard.

Wat ik er van merkte? Nou, het begon ermee dat de meester op school vorig jaar niet zo blij met me was. Hij zei dat ik niet de hele tijd moest draaien op mijn stoel en beter moest opletten. Toen werd ik me toch vaak kwaad! De meester vroeg een tijdje later toen of er iets met me aan de hand was. Vroeger deed ik nooit zo. Je snapt het al, hij is met mij, mijn vader en mijn moeder gaan praten. Mijn vader en moeder vonden me de laatste tijd erg veranderd, veel drukker en ongeduldiger. Dat vond ik zelf ook. Ik was ook magerder geworden, terwijl ik genoeg at. Ook was ik vaak aan het zweten. O ja, mijn ogen zagen er toen anders uit. Ze waren veel boller geworden. 

Toen ben ik met mijn moeder naar de dokter gegaan. Die heeft mijn bloed laten onderzoeken. Toen zagen ze dat er wat mis was met dat schildklierhormoon. Ik krijg nu medicijnen en gaat het een stuk beter met me.
 
Voor ik het vergeet: er zijn ook kinderen met te weinig schildklierhormoon. Die hebben weer andere dingen dan ik.

Bij kinderen met ziekte van Graves werkt de schildklier te hard.

Dan hebben ze soms de volgende dingen:

  • Ze zijn soms sneller boos of verdrietig;
  • Ze kunnen slecht stil zitten;   
  • Ze kunnen last hebben van trillende handen;
  • Ze kunnen meer gaan zweten;
  • Ze kunnen last hebben van diarree;
  • Ze hebben een snelle of onregelmatige hartslag;
  • Ze vallen soms af, terwijl ze genoeg eten;
  • Hun ogen zijn soms boller.


Soms werkt bij iemand de schildklier te langzaam. Dan zijn er andere kenmerken en meestal wordt dat anders genoemd, bijvoorbeeld ziekte van Hashimoto.

Hoe vaak komt ziekte van Graves voor?

Eén op de 200 mensen in Nederland heeft de ziekte van Graves. En daar zijn ook kinderen bij.

Wat kunnen ze eraan doen?

De ziekte van Graves kun je niet genezen. Meestal krijg je medicijnen die ervoor zorgen dat je precies genoeg schildklierhormoon in je bloed hebt. En dan worden de kenmerken van de ziekte minder. Soms krijg je een operatie of krijg je een andere behandeling.

Is het erfelijk?

Er zijn kinderen met de ziekte van Graves met familieleden die deze aandoening ook hebben. Dus ze denken dat je de aanleg erft via je ouders. Maar of je ook echt de ziekte van Graves krijgt als het in je familie zit, is de vraag. Het heeft ook met andere dingen te maken. Het is net als met de aanleg voor sport. Het kan zijn dat je sporttalent van één van je ouders hebt geërfd. Maar dat wil niet zeggen dat je echt goed bent in sport. Want dat word je pas als je ook nog veel oefent. Kijk maar naar dit filmpje.

Persoonlijke verhalen

Heb jij ook de ziekte van Graves?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook. Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.

Je kan het samen met dit formulier sturen naar:
Erfocentrum
Stationsplein 139
3818 LE Amersfoort

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over ziektes. Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben. Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken. Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Ja dokter, nee dokter

Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Cyberpoli schildklier

Op Koers
Het Op Koers programma bestaat uit cursussen voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar die een chronische ziekte hebben. In de cursus leer je samen beter omgaan met vervelende en lastige gevolgen van je ziekte.

Links voor broertjes en zusjes

Cyberpoli schildklier

Links voor ouders

Ziekte van Graves
Informatie van het Erfocentrum

Schildklier Organisatie Nederland

Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.