Thalassemie

 

Als je thalassemie hebt, dan kun je vaak moe zijn. Dat komt doordat je bloed te weinig zuurstof naar je organen brengt. Je lichaam heeft die zuurstof nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Het zorgt ervoor dat je je spieren goed kunt bewegen en dat je hersenen goed werken.

Maar bij thalassemie worden je rode bloedcellen (deel van je bloed) sneller dan normaal afgebroken. Dan krijg je bloedarmoede. Daardoor kan er minder zuurstof bij je organen komen en voel je je niet prettig. Kinderen met thalassemie krijgen vaak om de paar weken nieuw bloed.

Je kan op internet allerlei informatie vinden over thalassemie. Ook speciaal voor kinderen. Wij geven daarom korte informatie over de aandoening op onze website. Wil je meer lezen over thalassemie? Kijk dan op de website van OSCAR Nederland of bij Cyberpoli Thalassemie.

Er zijn ook leesboeken over ziektes. Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben. Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft. Klik hier voor een overzicht van boeken. Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.