MODY 3

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
MODY 3
Yara (10)
'Volgens Dave studeren we hier thuis voor ‘konijn’!'

Hoi, ik ben Yara en ik heb een soort diabetes. Het heet MODY 3. M.O.D.Y. zijn de eerste letters van Engelse woorden. Er zijn wel 15 verschillende soorten. Ik ga een spreekbeurt houden over mijn ziekte. Op een website heb ik een heel leuke spreekbeurt over diabetes type 1 en type 2 gevonden. Die ga ik gebruiken, maar ik ga ook vertellen over wat het verschil is tussen MODY diabetes en diabetes type 1 en type 2. Wil je de spreekbeurt ook zien? Kijk dan bij de ‘Links voor kinderen’ in het vak hiernaast. 

Het is namelijk zo dat door diabetes er na het eten teveel suiker in je bloed blijft zitten. Dat is niet goed, want je bloed moet die suiker naar je organen vervoeren. Je organen hebben suiker nodig om hun werk te kunnen doen.

Mijn moeder heeft ook MODY 3. De dokters dachten eerst dat ze een andere soort diabetes had: diabetes type 1. Daarom moest ze insuline gaan gebruiken. Toen wisten ze nog niet zoveel af van MODY, want toen ze 12 jaar oud was kwamen ze erachter dat ze eigenlijk MODY 3 had.  En bij MODY 3 hoef je meestal geen insuline te gebruiken, maar krijg je pillen. Door die pillen krijgt ze vanaf die tijd de goede behandeling.

Voor mijn moeder en mij is het extra belangrijk om veel te bewegen en gezond te eten. Want dan voelen we ons veel fijner. Nou, ik zit op zaterdag op voetbal en voetbal bijna elke dag op straat. En ik ga altijd op de fiets naar school EN naar voetbal natuurlijk! 

Omdat mijn moeder ook MODY 3 heeft, zijn we hier thuis gewend aan het eten van gezonde dingen. Ik vind gekookte groenten en sla best lekker, maar volgens Dave studeren wij hier in huis voor ‘konijn’! Dave is mijn buurjongen en voetbalvriend: hij vindt groenten niet zo lekker.

Nu merk ik eigenlijk niet zo veel van mijn ziekte. Er zit niet teveel suiker in m’n bloed. Af en toe wordt in mijn bloed gekeken of dat nog steeds zo is. Want het kan zijn dat ik er meer last van krijg als ik ouder word. Bij dat onderzoek van mijn bloed kijken ze ook naar een ander stofje in mijn bloed. Dat heet: cholesterol. 

Oké, dit is wat ik ongeveer ga vertellen tijdens m’n spreekbeurt. Wat vond je ervan? Weet je wat meer over MODY 3? Ik hoop van wel! Ik ga nu mijn m’n spreekbeurt afmaken, want die moet ik maandag doen. En straks naar voetbal. 

Kenmerken

Bij mensen met MODY 3:

  • kunnen er klachten zijn zoals veel plassen, meer dorst en magerder worden
  • wordt de ziekte meestal ontdekt als ze nog tiener zijn en bijna altijd voordat ze 25 jaar zijn. Maar het kan ook ontdekt worden als ze veel jonger of ouder zijn.
  • zijn er meestal meer mensen in de familie die diabetes hebben. Bijvoorbeeld niet alleen je vader of moeder, maar ook je opa’s of oma’s, ooms of tantes.
  • hebben soms ook meer van soort vet (cholesterol) in hun bloed

 

Niet iedereen met MODY 3 heeft hetzelfde. De een heeft dit, de ander dat. 

Hoe vaak komt het voor?

Ze denken dat er in Nederland ongeveer 20.000 mensen met MODY zijn. 

Wat is er aan te doen?

Het is belangrijk dat een kind met MODY 3 gezonde dingen eet en veel beweegt. Vaak kun je dan op kinderleeftijd ook zonder medicijnen je bloedsuiker goed houden. Als dat niet helpt, dan kan een kind met MODY 3 medicijnen krijgen. Die medicijnen zorgen ervoor dat je bloedsuiker goed blijft. Als dat niet meer helpt, kan insuline nodig zijn.

Sommige mensen met MODY 3 krijgen ook medicijnen om te zorgen dat er niet teveel van een soort vet (cholesterol) in hun bloed zit. 

Niet iedereen met MODY 3 krijgt dezelfde medicijnen of behandeling. Ook als verschillende mensen in je familie MODY 3 hebben, kunnen ze ieder een andere behandeling krijgen.

Is het erfelijk?

Ja, MODY 3 is erfelijk. Erfelijk betekent dat het in je familie zit. Dan heeft je moeder of vader het aan jou doorgegeven. Als de ene ouder MODY 3 heeft en de andere ouder niet, dan kan die ene ouder het doorgeven. Het lijkt een beetje op het doorgeven van zwart haar. Als de ene ouder zwart haar heeft en de andere ouder blond haar, kan het kind zwart haar hebben. 

Persoonlijke verhalen

Heb jij ook MODY 3? Of ken je iemand met deze ziekte?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook. Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Stuur een e-mail erfolijn@erfocentrum.nl
 

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over ziektes. 
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken. Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Vertellen over diabetes (Spreekbeurt)

Sugarkids.nl  

De Diabetes cyberpoli is een ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met diabetes.

Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

Links voor broertjes en zusjes

Sugarkids.nl  

De Diabetes cyberpoli is een ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met diabetes.

Links voor ouders

Algemene informatie over MODY 3 van het Erfocentrum

Wanneer je kind MODY 3 heeft
Folder met informatie voor ouders

Diabetesvereniging Nederland
Behartigt de belangen van mensen met MODY

Video over MODY in het Engels  

Expertisecentrum voor Monogeen Erfelijke Diabetes Mellitus

Diabeter

MODY diabetes (UMC Groningen)  

Zorgstandaard diabetes

Diabetes Trefpunt Nederland