LQTS (Lange QT-syndroom)

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
LQTS
Khaled (12 jaar)
'Mijn hart klopt soms niet helemaal goed. Dat komt omdat er iets mis is met de stroom van het hart'

Ik heet Khaled en heb LQTS. Moeilijke woorden hè, Khaled en LQTS? Ik zal uitleggen wat ze betekenen. Ik begin met LQTS. Dat betekent lange QT-syndroom. Dat heeft te maken met mijn hart. Mijn hart klopt soms niet helemaal goed. Dat komt omdat er iets mis is met de stroom van mijn hart. Die stroom (het is heel weinig hoor!) zorgt er voor dat je hart netjes in de maat klopt. Maar als je LQTS hebt, dan kan die stroom plotseling in de war raken. Dan kan er iets mis gaan met het kloppen van je hart.

Bij mij gebeurde dat twee jaar geleden, het was op oudejaarsavond. We stonden naar het vuurwerk te kijken en ineens, na een heel harde knal, viel ik flauw. Ik was bewusteloos. Pas na 2 minuten kwam ik weer bij. In het ziekenhuis heeft de hartdokter later uitgezocht hoe dat kwam. Door LQTS! Daarna hebben ze mijn vader ook onderzocht. Die heeft het ook.

Dan nu mijn naam. Nou, Khaled is een naam uit Afghanistan. Daar komt mijn familie vandaan. Het betekent: De Onsterfelijke. Weet je waarom ik Khaled heet? Mijn opa was al heel jong dood gegaan. Zomaar ineens. En ook oom Fahran, een broer van mijn vader. Niemand snapte er iets van. Ineens stopte hun hart met kloppen. Het enige dat ze weleens hadden gemerkt was dat ze soms flauw vielen. De hartdokter denkt dat mijn opa en oom waarschijnlijk ook LQTS hadden. 

Mijn ouders wilden dat ik langer zou leven dan opa en oom Fahran. Ze dachten, daar hebben we Khaled de Onsterfelijke. Reken maar dat die lang leeft! Nou, wie weet. In elk geval krijg ik er medicijnen voor. En ze houden mijn hart goed in de gaten. Net als bij mijn vader.

Kinderen met LQTS:
 

  • hebben soms een hart dat niet goed in de maat klopt.
  • kunnen opeens bewusteloos raken (bijvoorbeeld als ze schrikken).

     

LQTS is niet bij iedereen hetzelfde. De één heeft dit, de ander dat.

Hoe vaak komt LQTS voor?

Het komt voor bij ongeveer 1 op de 2.000 mensen. 
 

Wat kunnen ze eraan doen?

Ze kunnen je medicijnen geven. Het kloppen van je hart raakt dan niet zo snel in de war. Heel soms krijgen mensen met LQTS een pacemaker bij hun hart. Dat is een apparaatje dat ervoor zorgt dat de stroom van je hart goed blijft lopen. Ook houden ze je hart goed in de gaten.

Is het erfelijk?

Ja, LQTS is erfelijk. Erfelijk betekent dat het in je familie zit. Dan hebben je ouders het aan jou doorgegeven. Als de ene ouder LQTS heeft en de andere ouder niet, dan kan die ene ouder het doorgeven. Het lijkt een beetje op het doorgeven van zwart haar. Als de ene ouder zwart haar heeft en de andere ouder blond haar, kan het kind zwart haar hebben. 

Persoonlijke verhalen

Heb jij ook deze aandoening?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Lange QT-syndroom
Informatie speciaal voor kinderen en jongeren van YoungHeartz.

Ja dokter nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Kris Krokodil is 5 jaar en heeft een aangeboren hartafwijking. Hier vind je een aantal filmpjes met Kris in de hoofdrol: Wat neem je mee naar het ziekenhuis? Wat vind je in het ziekenhuis? Kris en de operatie. Kris gaat zwemmen en Kris gaat op vakantie.

Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

Links voor broertjes en zusjes

Op koers
De Op Koers cursus voor brussen is een groepscursus voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, die een broer of zus hebben met een chronische ziekte of kanker. In de cursus leer je beter omgaan met moeilijke situaties die je meemaakt door de zieke van je broer of zus. En je leert er oplossingen voor te vinden.

YoungHeartz
Website met informatie over erfelijke hartziekten speciaal voor kinderen en jongeren

Links voor ouders

Lange QT-syndroom
Algemene informatie van het Erfocentrum

Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH)
Organisatie van en voor kinderen, jongeren en volwassenen met een aangeboren hartafwijking, hun ouders, partners en familieleden.

Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.