Lijst persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen

Lees de verhalen van andere kinderen en bekijk hun tekeningen. Of lees de verhalen van hun vaders en moeders, of van broers en zussen. 
De verhalen zijn van echte mensen. We hebben van sommige mensen alleen hun namen veranderd. Maak hieronder je keuze.

Wil je zelf ook iets schrijven of tekenen voor deze website. Vul het volgende formulier in en stuur je verhaal/tekening naar het Erfocentrum, Stationsplein 139, 3818 LE Amersfoort

Asperger syndroom
Vita is tien jaar. Ze heeft een (klein) beetje Asperger syndroom. Dat is dat je anders kan voelen en doen dan andere kinderen. En bij haar vader in de familie komt FH (familiaire hypercholesterolemie) voor. Dat is een ziekte van de bloedvaten. In haar strip vertelt ze daarover.

CF (cystic fibrosis)
Christiaan is negen jaar. Zijn moeder heeft CF (cystic fibrosis). Dat is een longziekte. Hij vertelt dat zijn moeder altijd medicijnen moet innemen.

CVID (Common Variable Immuno Deficiëntie)
Delano is zeven jaar en heeft CVID (Common Variable Immuno Deficiëntie). Dat is een aandoening van je afweer. Je afweer beschermt je tegen bijvoorbeeld verkoudheid. Dit is een stoornis van de afweer. Hij schrijft dat hij altijd heel erg moe was.

Damian is negen jaar. Zijn broertje Delano heeft CVID (Common Variable Immuno Deficiëntie). Dat is een aandoening van je afweer. Je afweer beschermt je tegen bijvoorbeeld verkoudheid. Hij vertelt hoe het is om een broertje met deze aandoening te hebben.

DNFA9
Tanja is 14 jaar en haar moeder heeft DFNA9. Dat is een vorm van erfelijke doofheid.

Dyslexie
Emil is twaalf jaar. Zijn broer heeft dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen. Hij schrijft dat zijn broer in de tweede klas van de middelbare school zit.

HMSN
Katja is elf jaar en heeft HMSN. Dat is een spierziekte die bij haar in de familie zit. Je kan aan Katja niet zien dat ze de spierziekte heeft.

Marfan syndroom
Mark is twaalf jaar en heeft het syndroom van Marfan. Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening.
Maar zijn ouders hebben het niet. Je kan zeggen dat het syndroom bij Mark is begonnen.

Noonan syndroom

Lisa is 13 jaar en heeft het Noonan syndroom. Zij schrijft wat dit voor haar betekent.

SMA
Sara is 8 jaar en ze heeft SMA. Dat is een spierziekte. Daardoor heeft ze veel moeite met bewegen. Lopen kan ze niet, maar zwemmen wel. Zwemmen is zelfs haar grootste hobby.

Ziekte van Crohn
Jasper is elf jaar. Hij heeft de ziekte van Crohn. Dat is een darmaandoening. Bij hem kwamen dokters erachter toen hij negen was.

Ziekte van Duchenne
Niels is 12 jaar en heeft een spierziekte, de ziekte van Duchenne. Soms is hij daar boos over. Maar niet niet heel vaak. Overdag is hij er niet zo mee bezig. Dan heeft hij het druk met andere dingen.

Ziekte van Hirschsprung
Jasper is twaalf jaar. Hij heeft de ziekte van Hirschsprung. Dat is een darmaandoening. Hij heeft een spreekbeurt gehouden over zijn ziekte.