Hemochromatose, primaire

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
Britta (12 jaar)
Als je ijzerstapelingsziekte hebt, haalt je lichaam meer ijzer uit je eten dan je nodig hebt

Ik ben Britta en ik heb misschien iets waar ik nu nog helemaal niets van merk: primaire hemochromatose. Ze noemen het ook wel ijzerstapelingsziekte. Het klinkt misschien stoer, maar dat is het het niet hoor. Vraag maar aan mijn vader. Die is er jaren heel erg moe door geweest. En hij had vaak pijn in z’n polsen en handen.

IJzerstapelingsziekte heeft te maken met teveel ijzer in je lichaam. Iedereen heeft ijzer nodig. Dat ijzer zit in je eten. Bijvoorbeeld in vlees en groenten. Maar teveel ijzer is niet goed. En dat heeft mijn vader dus. Als je ijzerstapelingsziekte hebt, haalt je lichaam meer ijzer uit je eten dan je nodig hebt. Al dat ijzer wordt opgeslagen, bijvoorbeeld in je lever.

Dat gebeurde ook bij mijn vader. Daardoor werd hij moe en kreeg pijn. Soms lag hij dagenlang op bed. Toen heeft de dokter z’n bloed onderzocht. De dokter zag dat mijn vader te veel ijzer in zijn bloed had! Mijn vader bleek primaire hemochromatose te hebben. Daarna hebben ze in het ziekenhuis een heleboel van dat ijzer weer uit zijn lichaam gehaald. Weet je hoe ze dat deden? Door bloed af te nemen. Echt waar! Aderlating noemen ze dat. Zo verdween beetje bij beetje ook het te veel aan ijzer. In het begin ging mijn vader elke week naar het ziekenhuis voor zo’n aderlating. Nu niet meer zo vaak. Omdat hij nu minder ijzer in zijn bloed heeft, voelt hij zich stukken beter.

Je vraagt je misschien af of dat zomaar kan, steeds maar bloed afnemen. Ja, dat kan! Want je lichaam maakt steeds nieuw bloed aan. In dit bloed zit vééél minder ijzer dan het bloed dat ze hadden afgenomen. 

Er is trouwens ook een vorm die niet erfelijk is. Die heet secundaire hemochromatose. Die kan bijvoorbeeld ontstaan door sommige ziektes van de lever of het bloed.

Ik vertelde al dat mijn vader primaire hemochromatose heeft en dat ik het misschien ook krijg. Daarom kan laten onderzoeken of ik het ook krijg. Dit kan als ik 18 jaar ben en als ik dat wil. 

Mensen met primaire hemochromatose:
 

  • zijn soms moe;
  • hebben soms pijn in hun gewrichten;
  • kunnen last hebben van hun buik;
  • kunnen problemen met hun lever hebben;
  • hebben soms suikerziekte (diabetes);
  • kunnen soms bruine plekken op hun huid hebben.

Primaire hemochromatose is bij iedereen weer anders. De één heeft dit, de ander dat.

Hoe vaak komt primaire hemochromatose voor?

Ongeveer één op de 400 mensen heeft het.

Wat kunnen ze eraan doen?

Ze kunnen ijzer weghalen als er teveel van in het bloed is. Dat doen ze door om de zo veel tijd bloed af te nemen. Als er minder ijzer in het bloed zit, hoeven ze minder vaak bloed af te nemen. 

Is het erfelijk? 

Ja, primaire hemochromatose is erfelijk. Erfelijk betekent dat het in je familie zit. Dan hebben je ouders het aan jou doorgegeven. Dat kan ook als je ouders zelf geen primaire hemochromatose hebben. Het lijkt een beetje op het doorgeven van blauwe ogen. Ouders die allebei bruine ogen hebben, kunnen tóch een kind met blauwe ogen krijgen. Kijk maar naar dit filmpje.

Sommige mensen hebben een vorm die niet erfelijk is. Die heet secundaire hemochromatose

Persoonlijke verhalen 

Heb jij ook deze aandoening?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Je kan het samen met dit formulier sturen naar:

Erfocentrum
Stationsplein 139
3818 LE Amersfoort
 

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Ja dokter nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Op koers
Het Op Koers programma bestaat uit cursussen voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar die een chronische ziekte hebben of die behandeld zijn voor kanker. In de cursus leer je samen beter omgaan met vervelende en lastige gevolgen van je ziekte.

Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

Links voor broertjes en zusjes

Op koers
De Op Koers cursus voor brussen is een groepscursus voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, die een broer of zus hebben met een chronische ziekte of kanker.
In de cursus leer je beter omgaan met moeilijke situaties die je meemaakt door de zieke van je broer of zus. En je leert er oplossingen voor te vinden.

Links voor ouders

Hemochromatose
Algemene informatie van het Erfocentrum.

Hemochromatose Vereniging Nederland

Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.