Hallo, ik wil iets vertellen over Orlando, m’n neefje. Hij heeft autisme spectrum stoornis. Maar eerst zal ik vertellen wie ik ben. M’n naam is Ronnie en ik ben 12 jaar.
Orlando is 7 jaar oud. Toen hij ongeveer drie jaar was kwamen ze er achter dat hij een beetje anders is dan zijn broertje Vincent. En nu weten ze wat hij heeft. Ik zal het je uitleggen. Bij autisme spectrum stoornis werken de hersenen anders. Daarom snapt Orlando de wereld om zich heen minder goed. Maar daar kan hij niks aan doen!
Hij vindt het lastig om andere kinderen te begrijpen. Als iemand verdrietig is of boos of zo. Ook samen spelen met andere kinderen vindt hij moeilijk. Het liefst speelt hij alleen met z’n dino’s. Daar is hij helemaal gek van! Op z’n kamer heeft hij er een hele kast vol mee. Hij weet precies wat voor soort dino’s het zijn. En ook kan hij er veel over vertellen. De Tyrannosaurus rex ken je natuurlijk wel! Maar had je wel eens van een Stegosaurus of een Diplodocus gehoord? Ik niet.
Omdat Orlando autisme spectrum stoornis heeft, ziet hij elk dingetje. Zo tekende hij laatst zo’n Stegosaurus. Hij had ‘m heel precies getekend. Een Stegosaurus had 19 beenplaten op z’n rug en z’n staart. Beenplaten zijn een soort stekels. Nou, Orlando had op z’n Stegosaurus ook precies 19 beenplaten getekend.
Orlando kan er niet goed tegen als dingen in een andere volgorde gaan dan anders. Bijvoorbeeld als hij een keer ’s morgens eerst moet eten en dan douchen. Dat hoort ook bij autisme spectrum stoornis. Daarom doen ze bij hem thuis en op school alle dingen in een vaste volgorde. En als m’n oom en tante weten dat het een keer anders zal gaan, bereiden hem daarop voor. Dat vindt hij prettig.
Hij krijgt thuis en op school extra begeleiding. Zo kan hij leren om er mee om te gaan. Hij leert bijvoorbeeld hoe hij met andere kinderen kan praten en hoe hij met andere kinderen kan om gaan. Bijvoorbeeld hoe hij kan zien als iemand verdrietig is of boos. Orlando heeft me ook uitgelegd hoe ik hem kan helpen. Bijvoorbeeld dat ik duidelijk tegen hem praat en hem met rust laat als hij alleen wil zijn. Dat helpt!
Kenmerken
Kinderen met autisme spectrum stoornis:
- begrijpen de wereld om zich heen vaak minder goed.
- hebben vaak moeite om andere kinderen te begrijpen. Ze merken bijvoorbeeld niet dat een ander kind iets niet leuk vind of verdrietig is.
- vinden het daarom moeilijk om met andere kinderen om te gaan.
- kunnen vaak niet goed tegen veranderingen.
- hebben vaak één interesse of hobby.
- kunnen moeite hebben met het begrijpen van taal.
Hoeveel last een kind van autisme spectrum stoornis heeft, is kind tot kind anders. De één heeft dit, de ander dat.
Hoe vaak komt het voor?
Van de 100 kinderen heeft er ongeveer 1 autisme spectrum stoornis.
Wat is er aan te doen?
Een kind kan niet genezen van autisme spectrum stoornis. Ze kunnen het kind helpen om er mee om te gaan. Bijvoorbeeld door te leren hoe je samen met andere kinderen kunt spelen. Of hoe je met andere kinderen over iets kan praten. Voor sommige dingen kan een kind medicijnen krijgen.
Is het erfelijk?
Ja. Ze denken dat het een beetje erfelijk is. Erfelijk betekent dat je het van je ouders gekregen hebt. Maar bij autisme spectrum stoornis speelt waarschijnlijk meestal nog iets anders mee. De aanleg kan je van je ouders gekregen hebben. Maar of een kind autisme spectrum stoornis krijgt, komt ook door andere dingen. Het is net als met de aanleg voor sport. Het kan zijn dat je sporttalent van één van je ouders hebt geërfd. Maar dat wil niet zeggen dat je echt goed bent in sport. Want dat word je pas als je ook nog veel oefent.
Persoonlijke verhalen
Wil je ons jouw verhaal vertellen over autisme spectrum stoornis? Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook. Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat. Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl.
Leesboeken
Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.
Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.
Of lees het boek 'Mijn broer heeft autisme, autisme,... autisme!!' over Maren en haar tweelingbroer Raf met autisme. Geschreven door Benny Bream.
Links voor kinderen
Balans Babbels, informatie over het maken van een spreekbeurt over autisme van Balans.
Filmpje over autisme
Ja dokter, nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.
Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.
Links voor broertjes en zusjes
Balans Babbels, informatie over het maken van een spreekbeurt over autisme van Balans.
Op koers
De Op Koers cursus voor brussen is een groepscursus voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, die een broer of zus hebben met een chronische ziekte of kanker. In de cursus leer je beter omgaan met moeilijke situaties die je meemaakt door de zieke van je broer of zus. En je leert er oplossingen voor te vinden.
Bij 2BeCool vind je allerlei informatie voor en over jonge mantelzorgers.
Links voor ouders
Autisme spectrum stoornis
Informatie van het Erfocentrum
Nederlandse Vereniging voor Autisme
Vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten
Balans
Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag