Anorexia nervosa

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
Anorexia
Aline (10)
‘Mijn zus Roos heeft een probleem met eten’

Hoi, ik ben Aline en ik ben 10. Ik heb één zus, Roos. Die is al bijna 15 en over haar wil ik wat vertellen. Ze heeft een probleem met eten. De dokter en mijn ouders zeggen dat ze anorexia nervosa heeft. Dat kan je zien omdat ze dun is. 

Vroeger bakten we samen taarten en aten er dan een groot stuk van op. Maar nu maken we samen wel taart, maar eet Roos er niks meer van. Roos denkt al een tijdje dat ze te dik is. Maar volgens ons is ze helemaal niet dik. 

Mijn zus is heel goed in voetbal. Ik denk dat het begonnen is toen iemand in haar team haar aldoor ‘dikke koe’ ging noemen in plaats van Roos. En sommige meiden op haar school noemden haar ook al zo. Volgens mij zeggen ze ‘dikke koe’, omdat ze gewoon jaloers zijn. Ze is heel goed op school én in voetbal. Daarna is Roos steeds een beetje minder gaan eten. En nog vaker gaan trainen voor voetbal. Ze is ook iedere dag gaan hardlopen. Toen werd ze dunner. Toch bleef ze lijnen; ze kon niet meer mee stoppen. Volgens haar had ze nog steeds een dikke kont. Nou: ik zag dat niet. 

Het was niet gezellig bij ons aan tafel bij het eten. Pappa en mamma maakten ruzie met Roos over dat ze te weinig at. En dat ze alleen maar druk was met sporten en verder nergens belangstelling voor had. Maar dat hielp haar niet. En ik word verdrietig van ruzie. 

Vorige maand is Roos met gym flauw gevallen op school. Iedereen geschrokken natuurlijk. De gym juf vond dat Roos er moe en mager uitzag. De gym juf heeft met haar gepraat en ervoor gezorgd dat ze naar de dokter ging. De dokter vertelde dat ze anorexia heeft. Roos begrijpt nu ook zelf dat ze een probleem heeft. Dus nu gaat Roos samen met ons en speciale dokters en therapeuten proberen weer beter te worden. 

Ze hebben me verteld dat het nog een tijdje kan duren voordat Roos beter is. Maar ik hoop dat zij en ik weer snel samen een hele grote chocoladetaart kunnen maken. En samen opeten natuurlijk… zo’n groot stuk dat PRECIES in je mond past mmmmmm.

Kenmerken   

Kinderen met anorexia nervosa:   
 

  • wegen vaak te weinig voor hun lengte
  • zijn bang om zwaarder te worden
  • eten niet genoeg
  • zien hun lijf anders in de spiegel, ze denken dat ze te dik zijn ook als dat niet zo is
  • bewegen en sporten vaak heel veel
  • hebben vaak weinig zelfvertrouwen
  • denken vaak negatief over zichzelf
  • hebben het vaak koud
  • krijgen soms meer haren op hun lichaam 
     

Meestal zijn het meisjes en vrouwen die anorexia hebben. Maar er zijn ook jongens en mannen met anorexia.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn in Nederland ongeveer 5.500 mensen die anorexia hebben. Misschien zijn dat er meer, want niet iedereen met anorexia gaat naar de dokter.

Wat is er aan te doen?

Ja, bij de meeste mensen is er wat aan anorexia te doen. Het is belangrijk dat die persoon weet dat zij of hij een probleem met eten heeft. Speciale dokters en therapeuten kunnen samen met de ouders en andere familie haar of hem helpen met weer te leren eten en een gezond gewicht krijgen. En helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en positief over zichzelf te denken. Het kan een tijd duren om weer beter te worden. En bij sommige mensen gaat het nooit helemaal over. Die houden er altijd nog een beetje last van. De een wat meer en de ander wat minder.

Is het erfelijk?

Dat weten ze niet precies. Het kan zijn dat je de aanleg van je ouders gekregen hebben. Maar of iemand dan ook anorexia krijgt, komt ook door andere dingen. Bijvoorbeeld hoe je over jezelf denkt en hoeveel zelfvertrouwen je hebt. En of je denkt dat je minder problemen hebt als je minder weegt.

Persoonlijke verhalen

Heb jij ook anorexia? Of heb je een zus of broer met anorexia? En wil je daar over vertellen? 

Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook. Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat. 
Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl.
 

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over anorexia.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft. 

Kijk hier hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Ja dokter nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis. 

99gram
Website voor (jonge) meiden met een eetprobleem 

WEET 
Hulplijn van WEET, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen 

Filmpje ‘Voorbereid het spreekuur in’
Tips om ervoor te zorgen dat je aan dokter die dingen vraagt die jij belangrijk vindt.

Links voor broertjes en zusjes

Op koers
De Op Koers cursus voor brussen is een groepscursus voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, die een broer of zus hebben met een chronische ziekte of kanker. In de cursus leer je beter omgaan met moeilijke situaties die je meemaakt door de ziekte van je broer of zus. En je leert er oplossingen voor te vinden.

Links voor ouders

Erfelijkheid.nl
Algemene informatie van het Erfocentrum 

Thuisarts.nl 

WEET, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen