Hoi, ik ben Chang. Ik ben 12 jaar. Ik zit in groep 8. Mijn vriend Jeroen zei vorige week dat hij contactlenzen krijgt, omdat hij veel sport. Toen vertelde ik dat ik ook contactlenzen heb gehad als klein kind. Daar had hij nog nooit van gehoord. Ik vertelde hem hoe dat zat.
Toen ik geboren was, waren mijn pupillen wit. Normaal hebben ze een zwarte kleur. Je weet wel, je pupil zit in het midden van je oog. Kijk maar bij de informatie van Wikikids over het oog. Mijn ouders waren bezorgd. Daarom gingen ze met mij naar de oogarts. De oogarts keek mijn ogen goed na. Die zei dat ik aangeboren staar had.
Van staar heb je misschien wel eens gehoord. Het komt vaak bij oude mensen voor. Misschien had je opa of oma het wel. Vraag het ze maar eens! Maar er zijn niet zoveel kinderen die staar hebben. Dan is de lens in je oog troebel. Die lens zorgt er voor dat je scherp kunt zien. Maar bij staar zie je dus wazig. Omdat ik het vanaf mijn geboorte had, noem je het aangeboren staar.
Snel na het bezoek aan de oogarts kreeg ik een operatie aan mijn ogen. Daarbij werden de lenzen uit mijn ogen gehaald. Soms zetten ze dan een kunstlens terug. Maar omdat ik nog klein was en mijn ogen nog groeiden, heb ik eerst een paar jaar contactlenzen gehad. Dat was in het begin best lastig voor mijn ouders. Ik wreef vaak in mijn ogen. Ook vond ik het niet leuk als ze de contactlenzen moesten wisselen. Maar na een tijdje wende ik er aan. Mijn ouders merkten toen dat ik wat beter kon zien. Ze hadden mij een opvallende zebraknuffel gegeven. Ik kroop er meteen naartoe als ze die knuffel vlakbij mij neer legden.
Toen ik 4 was, kreeg ik contactlenzen waarmee ik verder weg kon zien. Om dichtbij te zien had ik een bril nodig. Toen ik nog wat ouder was, kreeg ik kunstlenzen. Daarvoor heb ik een operatie gehad. Nu heb ik die kunstlenzen nog steeds. Ook heb ik een bril om dichtbij te zien. Ik kan best goed zien. Gelukkig. Maar het kan ook anders lopen. Dat je slechtziend bent bijvoorbeeld.
Kinderen met aangeboren staar kunnen het volgende hebben:
- de lens in één of twee ogen is niet doorzichtig, maar troebel
- de pupil is wit of grijs
- wiebelende ogen
- scheelzien
Soms heeft een kind met aangeboren staar nog andere klachten. De kenmerken kunnen verschillend zijn. Dit één heeft dit, de ander dat.
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op 10.000 kinderen heeft aangeboren staar.
Wat is er aan te doen?
Een kind met aangeboren staar krijgt meestal een paar maanden na de geboorte een operatie. Dan halen dokters de lens weg uit het oog. Ze zetten dan een kunstlens terug. Als de dokter geen kunstlens terug kan zetten, gaat een kind contactlenzen dragen. Daarna ziet een kind vaak wat beter. Maar soms is het ook na de operatie nog nodig om een bril of contactlenzen te dragen.
Heeft het kind weinig last van staar, dan is er geen operatie nodig. Soms plakt de dokter dan het ene moment een pleister op het ene oog en dan weer op het andere oog. Sommige kinderen krijgen een bril. En andere kinderen krijgen medicijnen voor hun ogen.
Is het erfelijk?
Heeft een baby bij de geboorte staar? Dan heet dat aangeboren staar. Meestal is deze aandoening niet erfelijk, maar soms wel.
Heb jij ook deze aandoening?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl.
Leesboeken
Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.
Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.
Links voor kinderen
Ja dokter, nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.
Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.
Oogfonds
Informatie over oogaandoeningen voor het maken van een spreekbeurt of werkstuk.
Links voor broertjes en zusjes
Ja dokter, nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.
Oogfonds
Informatie over oogaandoeningen voor het maken van een spreekbeurt of werkstuk.
Links voor ouders
Aangeboren staar
Informatie van het Erfocentrum
Oogvereniging
Patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland.
Oogfonds
Financiert wetenschappelijk oogonderzoek van oogproblemen en steunt patiëntenverenigingen voor mensen met een oogaandoening.
Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.